Hållbarhetsarbetet inom investeringsverksamheten

Vårt mål är att leverera en långsiktigt stabil pension till dig som sparare. Det vill vi göra till lägsta möjliga kostnad, samtidigt som vi vill bidra till en långsiktigt hållbar utveckling i samhället. För att göra det tar vi hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i vår verksamhet och i våra investeringar. På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar för att våra investeringar ska vara hållbara.

Vi väljer in

Oavsett tillgångsslag strävar vi efter att investera i företag eller fonder som har en hög hållbarhetsprofil. Vi vill också investera i företag som aktivt arbetar för en omställning till en hållbar lösning. Vi tror att dessa investeringar över tid har bättre förutsättningar att ge en god avkastning till lägre risk.

Vi investerar till exempel i:

  • förnyelsebar energi som vind- och solkraft
  • gröna obligationer
  • miljöcertifierade bostadsbyggen samt samhällsnyttiga fastigheter
  • skog och mark
  • noterade direktägda bolag med höga hållbarhetsbetyg
  • fonder som har hållbarhet som mål eller fonder som främjar hållbarhetsfaktorer.

Vi väljer bort

Vi granskar löpande våra noterade innehav och väljer i möjligaste mån bort bolag som bryter mot globala normer när det gäller miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och antikorruption. Vi undviker att investera i bolag:

  • som är involverade i tillverkning eller distribution av så kallade kontroversiella vapen
  • med de lägsta hållbarhetsbetygen inom sin bransch
  • där mer än fem procent av omsättningen kommer från utvinning, kraftproduktion, bearbetning och raffinering från kol och olja
  • där mer än fem procent av omsättningen kommer från produktion eller distribution av tobak
  • statsobligationer utfärdade av stater som inte ansluter sig till grundläggande demokratiska principer.

Vi påverkar

Inom ramen för vårt mål att leverera långsiktig stabil och god avkastning åt föreningens medlemmar verkar vi för att påverka till positiv och hållbar förändring där vi kan. Föreningens påverkansarbete och ägarengagemang varierar beroende på investering och storlek och arbetet omfattar påverkan genom röstning på årsstämmor, dialog, medverkan i valberedningar, styrelseuppdrag samt aktivt arbete i rådgivande kommittéer.  

Kåpans målsättning är att rösta på bolagsstämmorna för samtliga bolag i den svenska aktieportföljen och de 100 största bolagen i den globala aktieportföljen. Föreningen röstar via fullmaktsröstning med hjälp av ISS ESG:s tjänst för detta (proxy voting).

Här kan du följa hur föreningen röstar under 2025:

Röstning 2025 (pdf, nytt fönster)

Här kan du se hur föreningen röstade under 2024:

Röstning 2024 (pdf, nytt fönster)

Mer information om vårt ägararbete finns i rapporten Ägarengagemang 2024

Ägarengagemang 2024

Vi minskar vårt klimatavtryck

Vi ställer oss bakom Parisavtalets klimatmål om att begränsa den globala uppvärmningen och föreningen har satt som långsiktigt mål att våra mätbara investeringars koldioxidavtryck ska vara netto noll senast 2045. För att säkerställa att vi når dit och för att uppnå en transparent redovisning av utvecklingenhar vi satt delmål för vårt klimatarbete som innebär att koldioxidavtrycket ska minska med minst 20 procentenheter över varje femårsperiod från 2016.

Aktieportföljens absoluta koldioxidutsläpp.png
Noterade aktiers absoluta koldioxidutsläpp (uttryckt i ton koldioxidekvivalenter) jämfört med vårt delmål.
 
Det är viktigt att investera i bolag som arbetar med lösningar och tekniker för att långsiktigt minska det globala klimatavtrycket. Dessa bolag kan var de som idag tillhör kategorin högutsläppande bolag vilket kan innebära att vissa bolag i vår portfölj kan komma att släppa ut mer under en omställningsfas för att därefter sänka sina utsläpp.
 
Vi har valt att inte investera i bolag som har mer än 5 procent omsättning från utvinning, kraftproduktion, bearbetning och raffinering från kol och olja. Vi har sålt av alla berörda bolag i våra noterade innehav med undantag för ett fåtal bolag som föreningen anser vara omställningsbolag.
 
Vi har sedan flera år tillbaka betydande innehav i skog och mark och under de senaste åren har vi ökat våra investeringar inom förnyelsebar energi och i gröna obligationer. Dessa investeringar bidrar positivt till vårt klimatavtryck.

Vägledande för våra investeringar

Föreningens arbete med hållbarhet grundar sig i hållbarhetspolicyn och investeringsriktlinjerna som fastställs av styrelsen, samt i de lagar och förordningar som föreningen ar skyldig att följa. Utgångspunkten är att föreningens investeringar respekterar principerna i FN Global Compact samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Vidare är FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030) och de FN-stödda principerna för ansvarsfulla investeringar (UN PRI) vägledande i kapitalförvaltningen.

Här hittar du länkar till de konventioner som är vägledande för vår förvaltning:

Initiativ som vi valt att stödja

För att främja kunskapsutbyte och utveckla vårt hållbarhetsarbete, samt stärka vårt inflytande i bolag genom samverkan med andra investerare, deltar föreningen i flera organisationer och samarbeten inom hållbarhet.

Principles for Responsible Investment, UN PRI

Kåpan är sedan 2020 anslutna till de av FN stödda principerna for ansvarsfulla investeringar. I  och med det förbinder vi oss att integrera de sex principerna i vår verksamhet och att årligen rapportera resultaten av detta arbete utifrån metod och mall som UN PRI fastställer. Genom att vi är anslutna kan vi även uppmuntra våra portföljbolag och fondförvaltare att förbättra sina prestationer inom ansvarsfulla investeringar.

Läs mer om UN PRI på unpri.org

Spring

Kåpan stöttar UN PRIs samarbetsinitiativ Spring, vilket har för avsikt att bidra till det globala målet att stoppa och vända förlusten av den biologiska mångfalden till 2030. Målsättningen är att genom engagemang med branschorganisationer samt påverkansdialoger med inflytelserika bolag och röster få dessa att förändra och vidta åtgärder för att anpassa sig till att bibehålla biologisk mångfald och samtidigt bedriva hållbara verksamheter som värnar miljö och mänskliga rättigheter.

Läs mer på unpri.org

Sveriges forum för hållbara investeringar, SWESIF

Ett oberoende, icke vinstdrivande nätverk för organisationer som arbetar med hållbara investeringar i Sverige. Genom att vara medlem i Swesif lär vi oss mer och följer utvecklingen kring hållbarhetsarbetet i branschen samt att vi kan engagera oss i opinionsbildning kring hållbarhetsfrågor.

Läs mer på swesif.org

Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD

Kåpan ställer sig bakom initiativet TCFD. TCFD är rekommendationer till bolag och investerare avseende hur verksamhetens klimatrelaterade finansiella risker och möjligheter bör rapporteras.

Läs mer på Task Force on Climate-Related Financial Disclosures webbplats

Tjänstepensionsförbundet

Kåpan är medlem i Tjänstepensionsförbundet och medverkar även som expert när regler för pensionssystemet ska tas fram, exempelvis genom att delta i utredningar och svara på remisser. Detta resulterar i att medlemmarnas intresse tas i beaktning aven på högre instanser.

Global Investor Statement on the Climate crisis – The Investor Agenda

Kåpan har skrivit under 2024 års Global Investor Statement on the Climate crisis vilket syftar till att förena röster från investerar- och finanssektorn och uppmana regeringar att höja sina klimatambitioner för att uppnå målet att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5°c. Investeraruttalandet stöds av de grundande partnerna till The Investor Agenda – AIGCC, CDP, Ceres, IGCC, IIGCC, PRI och UNEP FI.

Läs mer på theinvestoragenda.org 

XS SM MD LG XL