Hållbarhetsrelaterade upplysningar
Inom EU pågår ett arbete med att ta fram ett regelverk för hur finansiella aktörer ska upplysa om hållbarhet. Detta regelverk innebär att vi ska redovisa hur vi tar hänsyn till hållbarhetsrisker och den negativa påverkan som våra investeringar har på omvärlden. Vi ska även beskriva hur vi främjar hållbarhet i vår investeringsprocess. Syftet med detta är att du enklare ska kunna jämföra olika sparprodukter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Sparandet du har hos oss är en artikel 8 produkt, den främjar hållbarhet men har inte hållbara investeringar som överordnat mål.
Hållbarhetsrelaterade upplysningar för traditionell försäkring
I enlighet med regelverket redovisar vi nedan hur Kåpan integrerar dessa hållbarhetsparametrar i investeringsprocessen.
a) Sammanfattning
Kåpan Tjänstepensions uppdrag är att leverera en långsiktigt stabil pension till lägsta möjliga kostnad och samtidigt bidra till att främja en långsiktig hållbar utveckling i samhället. Kåpan erbjuder ett flertal försäkringar som alla ligger under en och samma produkt, Kåpan traditionell försäkring.
Kåpan traditionell försäkring klassifieras som en artikel 8 produkt, det vill säga främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål. Cirka 95 procent av investeringarna främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Resterande andel utgörs främst av derivat, kassa, vissa kreditfonder samt några äldre onoterade åtaganden.
Kåpan Tjänstepension integrerar ett antal hållbarhetsindikatorer i investeringsprocessen vilket bidrar till att våra investeringar främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Utgångspunkten är att de bolag som Föreningen investerar i respekterar internationella normer och konventioner. Investeringarna ska i möjligaste mån ha en hög hållbarhetsprofil. Föreningen har ett antal exkluderingskriterier för att i möjligaste mån undvika att investeringarna orsakar negativa konsekvenser på omgivningen. Utöver detta bedriver föreningen ägarengagemang för att uppmuntra bolagen till utveckling av hållbarhetsindikatorerna. Föreningens ägarengagemang varierar beroende på investering och storlek och arbetet omfattar påverkan genom dialog, röstning på årsstämmor, medverkan i valberedningar, styrelseuppdrag samt uppdrag i rådgivande kommittéer.
Föreningen har regelbunden bevakning och uppföljning på de miljörelaterade och sociala egenskaperna som produkten ska främja. De huvudsakliga hållbarhetsindikatorerna följs upp kvartalsvis och i samband med nyinvesteringar. Olika metoder tillämpas för urval och bevakning, normativ genomlysning, positivt urval och påverkansarbete. Investeringarnas klimatpåverkan bevakas och utsläppen av växthusgaser mäts och rapporteras årligen med den vanligaste redovisningsstandarden för detta, GHG-protokollet.
Om investeringarna inte lever upp till föreningens hållbarhetskriterier görs en bedömning om bolaget ska avyttras direkt eller följa föreningens process för påverkan och dialog.
Det är framför allt publika data från investeringsobjekten själva som är av stor vikt vid alla föreningens investeringsbeslut. Som stöd i investeringsprocessen och för bevakning och uppföljning av de valda hållbarhetsindikatorerna används hållbarhetsdata från ett antal externa leverantörer. Föreningen rapporterar i dagsläget främst data från de noterade innehaven i portföljen men har påbörjat ett arbete med att samla in och rapportera data även för de onoterade innehaven.
Produkten Kåpan traditionell försäkring följer inget enskilt referensvärde (index) för att uppnå de miljörelaterade och sociala egenskaper som produkten främjar.
b) Mål för hållbar investering
Kåpan traditionell försäkring klassificeras som en artikel 8 produkt, det vill säga den främjar miljörelaterade och sociala egenskaper, men har inte enbart hållbara investeringar som överordnat mål. Kåpan integrerar hållbarhetsparametrar i investeringsprocessen vilket bidrar till att våra investeringar främjar miljörelaterade och sociala egenskaper (se avsnitt c nedan).
Kåpan traditionell försäkring har inte hållbar investering som mål men en del av investeringarna är hållbara investeringar. Definitionen av hållbar investering i enlighet med EU:s Disclosureförordning (SFDR) är:
En investering i ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål eller ett socialtmål, förutsatt att investeringen inte orsakar betydande skada för något annat miljömål eller socialt mål och att investeringsobjekten följer praxis för god styrning.
Kåpan har valt att inte sätta någon minimigräns för andel hållbara investeringar utan strävar efter att uppnå en hög andel. Vi kommer under 2023 ta fram mätetal för hållbara investeringar och kommer att redovisa den faktiska andelen hållbara investeringar som Kåpan traditionell försäkring har haft i Kåpans års- och hållbarhetsredovisning med start rapportering 2024.
c) Den finansiella produktens miljörelaterade och sociala egenskaper
Kåpan traditionell försäkring främjar miljörelaterade och sociala egenskaper främst genom att följande hållbarhetsindikatorer integrerats i investeringsprocessen:
- Utgångspunkten att Kåpans investeringar ska leva upp till FN:s Global Compact och OECD:s grundläggande principer för hållbart företagande vilket innebär att bolagen ska respektera mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030 är också vägledande för kapitalförvaltningen likväl som de FN stödda principerna för ansvarsfulla investeringar (UN PRI).
- Kåpans övergripande mål är att mätbara investeringars växthusgasutsläpp ska vara nettonoll senast 2045. Föreningen följer upp och rapporterar för tillfället drygt 70 procent av totalportföljen. I mätningen ingår samtliga noterade innehav och föreningens direktägda fastigheter.
- Bolagen som Kåpan investerar i har hög hållbarhetprofil. För föreningens noterade innehav innebär detta ett positivt urval som utgår från hållbarhetsbetyg för miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. För övriga investeringar sker positivt urval utifrån andra faktorer som till exempel hållbarhetsmärkningar, gröna- och sociala obligationer samt tematiska investeringar.
- Kåpan avstår från att investera i bolag som tillverkar eller distribuerar kontroversiella vapen, har mer än fem procent omsättning från kol- och olja, bolag som har mer än fem procent omsättning från produktion och distribution av tobak samt statsobligationer utfärdade av vissa stater som inte ansluter sig till demokratiska principer.
d) Investeringsstrategi
Kåpans viktigaste målsättning är att leverera en långsiktigt stabil pension till de medlemmar som har sitt pensionssparande i Kåpan traditionell försäkring. Föreningens investeringar görs med utgångspunkten att uppnå en god avkastning till rimlig risk, låga kostnader och där hållbarhet är en integrerad del i förvaltningen.
De bolag som Kåpan investerar i ska respektera mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption, utifrån principerna i FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella bolag samt inte vara inblandade i tillverkning eller distribution av kontroversiella vapen (truppminor, klustervapen, kemvapen, biologiska vapen och kärnvapen). Vidare är FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030 vägledande för kapitalförvaltningen likväl som de FN stödda principerna för ansvarsfulla investeringar (UN PRI). Härutöver har föreningen ett antal exkluderingskriterier som tillämpas för att i möjligaste mån minska risken att investeringarna orsakar betydande skada för något miljömål eller socialt mål (se avsnitt c nedan).
Kåpan strävar efter att investera i bolag och fonder som har en hög hållbarhetsprofil eller som kan påvisa att de har en ambitiös målsättning att arbeta för en hållbar omställning. Beroende på vilken typ av tillgångsslag det är har föreningen olika strategi och verktyg för att uppnå detta. När det kommer till noterade bolag utgår föreningen ESG-rating (hållbarhetsbetyg). Metoden syftar till att mäta ett företags motståndskraft mot långsiktiga, ekonomiskt relevanta hållbarhetsrisker och möjligheter genom att bolag inom samma sektor bedöms och rankas utifrån en rad hållbarhetskriterier inom miljö, sociala faktorer och bolagsstyrning (se avsnitt g nedan).
För investeringar som inte har en hållbarhetsrating sker urval i investeringsprocessen utifrån andra faktorer som till exempel olika hållbarhetsmärkningar, ett ökat mandat att investera i gröna och sociala obligationer, betydande investeringar inom förnyelsebar energi, ett betydande innehav i skog och mark (främst certifierat svenskt skogsbruk) samt att föreningen har en stor exponering mot samhällsnyttiga fastigheter.
Målsättningen är att de bolag Kåpan investerar i ska efterleva praxis för god styrning. De ska efterleva OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s Global Compact. Praxis för god styrning är också en parameter som ingår i ESG-rating och föreningen bidrar till bättre praxis för styrning genom sitt aktieägarengagemang.
e) Andel av investeringar
Kapitalförvaltningen är inriktad på investeringar i aktier, räntor och fastigheter. Investeringar i aktier gäller främst börsnoterade innehav men utgörs även till viss del av onoterade innehav i olika typer av riskkapitalfonder. Räntor utgörs till största delen av svenska obligationer men innehåller också en mindre del i utländska räntebärande instrument via olika räntefonder. Föreningens fastighetsrelaterade investeringar utgörs av onoterade bolagsinnehav i kommersiella fastigheter, skog och mark men också infrastrukturinvesteringar via olika fonder.
Genom vår investeringsprocess säkrar vi att föreningens investeringar i möjligaste mån främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Kåpan traditionell försäkrings totala investeringar har följande fördelning:
Andel investeringar i Kåpan traditionell försäkrings som är anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper utgör cirka 95 procent.
Resterande andel investeringar som inte är anpassade till miljörelaterade eller sociala egenskaper utgörs främst av derivat, vissa kreditfonder samt några äldre onoterade åtaganden.
Enlig EU:s Disclosureförordning (SFDR) ska Kåpan också ange den planerade minimiandelen hållbara investeringar samt hur stor andel hållbara investeringar utgör. Kåpan har valt att miniminadelen hållbara investeringar kan utgöra noll procent.
Föreningen kommer under 2023 ta fram mätetal för hållbara investeringar och kommer i den löpande rapporteringen att redovisa den faktiska andelen hållbara investeringar som Kåpan traditionell försäkring har haft. Detta med start i Kåpans års- och hållbarhetsredovisning 2024.
f) Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Kåpan traditionell försäkring främjar miljörelaterade och sociala egenskaper främst genom att ett antal hållbarhetsindikatorer integrerats i hållbarhetsprocessen (se avsnitt c). Dessa följs upp och bevakas kontinuerligt och redovisas i Kåpans hållbarhetsredovisning.
Med hjälp av ISS ESG:s tjänst för genomlysning av olika hållbarhetsindikatorer gör Kåpan en genomlysning av de noterade innehaven fyra gånger per år. Följande indikatorer ingår i genomlysningen:
- Efterlevnad av FN:s principer för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption
- Exponering mot kontroversiella vapen
- Exponering mot produktion eller distribution av tobak (gäller direktägda aktier)
- Exponering mot utvinning, kraftproduktion, bearbetning och raffinering från kol och olja
Kåpan stöttar Parisavtalets klimatmål om att begränsa den globala uppvärmningen och föreningen har satt som långsiktigt mål att mätbara investeringars koldioxidavtryck ska vara nettonoll senast 2045. Föreningen har satt delmål för klimatarbetet, koldioxidavtrycket ska minska med minst 20 procentenheter över varje femårsperiod från 2016. Föreningen mäter och rapporterar de noterade innehavens samt direktägda fastigheters växthusgasutsläpp och koldioxidintensitet.
Kåpans investeringar ska ha en hög hållbarhetsprofil. För noterade innehav använder föreningen positiv urval som sker utifrån hållbarhetsbetyg. Utvecklingen av den noterade portföljens hållbarhetsbetyg följs upp regelbundet utifrån Kåpans målsättning att hållbarhetsbetyget ska vara högre än valt ESG-screenat index. För onoterade innehav sker uppföljning och bevakning av de främjande egenskaperna genom regelbunden dialog med förvaltarna och genom uppföljning av fondernas hållbarhetsrapportering.
Genom Kåpans ägarengagemang sker övervakning och uppföljning genom påverkansdialoger (direkta eller i samarbetet med andra investerare), genom röstning på bolagsstämmor samt i vissa fall medverkan i styrelser och i valberedningar.
g) Metoder
Kåpans metod för att mäta hur främjandet av miljörelaterade och sociala egenskaper uppfylls är genom regelbunden genomlysning av alla innehav utifrån de huvudsakliga hållbarhetsindikatorer föreningen utgår ifrån.
Utifrån metoden negativ screening (välja bort) använder Kåpan en tjänst från en extern leverantör, ISS ESG DataDesk för att bevaka att investeringarna lever upp till globala normer och principer samt föreningens exkluderingskriterier. Föreningen genomför genomlysning av hela den noterade portföljen fyra gånger per år och löpande vid behov samt vid nyinvesteringar.
Kåpan beräknar löpande investeringarnas utsläpp av växthusgaser för att bevaka att de är i linje med föreningens uppsatta klimatmål. Kåpan använder den vanligaste redovisningsstandarden för detta, GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard). Kåpan redovisar investeringarnas direkta utsläpp av växthusgaser, uttryckt som koldioxidavtryck, där gaserna räknas om till koldioxidekvivalenter (CO2e). Kåpan mäter också portföljviktad genomsnittlig koldioxidintensitet som visar den noterade portföljens exponering mot koldioxidintensiva bolag, uttryckt som bolagets koldioxidutsläpp i förhållande till dess omsättning, viktat baserat på respektive bolags andel av portföljen.
Metod för att mäta investeringarnas hållbarhetsprofil utgår ifrån positivt urval (välja in). För noterade innehav använder föreningen positivt urval som sker utifrån hållbarhetsbetyg. Detta sker utifrån metod från analysföretaget MSCI.
Metoden syftar till att mäta ett bolags motståndskraft mot långsiktiga, ekonomiskt relevanta hållbarhetsrisker och möjligheter genom att bolag inom samma sektor bedöms och rankas utifrån en rad hållbarhetskriterier. På miljösidan finns underliggande överväganden inom exempelvis klimatförändring, koldioxidutsläpp, vattenpåverkan, miljöfarliga utsläpp och avfall. Inom den sociala delen gör man bedömningar inom områden såsom arbetsledning, hälsa och säkerhet, produktsäkerhet och kvalitet. Inom företagsstyrning analyseras och bedöms styrelsens sammansättning, lönesättning, ägarskap, redovisning och företagsetik. Föreningen strävar efter att investera i bolag som aktivt hanterar dessa hållbarhetsrisker och möjligheter och därmed får ett högt hållbarhetsbetyg jämfört med andra bolag i samma sektor.
För investeringar som inte har en hållbarhetsrating sker ett positiv urval i investeringsprocessen utifrån andra faktorer som till exempel olika hållbarhetsmärkningar, ett ökat mandat att investera i gröna och sociala obligationer, betydande investeringar inom förnyelsebar energi, ett betydande innehav i skog och mark (främst certifierat svenskt skogsbruk) samt att föreningen har en stor exponering mot samhällsnyttiga fastigheter
h) Datakällor och databehandling
Det är framför allt publika data från investeringsobjekten själva som är av stor vikt vid alla Kåpans investeringsbeslut. Som stöd i investeringsprocessen och för att följa upp efterlevnad och utveckling av de valda hållbarhetsindikatorerna använder Kåpan hållbarhetsdata från ett antal leverantörer.
ISS ESG används som leverantör av data för genomlysning av noterade innehavs efterlevnad av globala normer gällande mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Kåpan använder också ISS ESG för övriga exkluderingskriterier (olja, kol, klustervapen och tobak). Andel noterade innehav som täcks uppgår till ca 95 %. ISS ESG inhämtar data via direktkontakt med bolagen, från media, intresseorganisationer samt från annan publika tillgängliga data. ISS ESG används också för inhämtning av analyser för fullmaktsröstning (proxy voting).
MSCI används som leverantör av data för genomlysning av noterade innehavs hållbarhetsrisk och hållbarhetsbetyg samt för klimatdata. Andel noterade innehav som täcks uppgår till 99 procent för aktieinnehav och ca 85 procent för ränteinnehav. Data bygger främst på bolagens egna rapporter men estimat förekommer också.
i) Begränsningar för metoder och data
Olika dataleverantörer av hållbarhetsdata gör olika bedömningar när det gäller analys av hållbarhetsfaktorer. Det är också en varierande kvalitet på den data vi efterfrågar och den är inte heltäckande. Det är ibland otydligt hur stor andel som utgörs av estimat och hur estimaten beräknats. Det är problematiskt och tidskrävande att kontrollera data.
Kåpan rapporterar i dagsläget främst för de noterade innehaven i portföljen, aktier och räntebärande, vilket utgör drygt 70 procent. Föreningen har påbörjat ett arbete med att samla in och rapportera data även för de onoterade innehaven, fastigheter, infrastruktur och private equity.
j) Due diligence
Kåpans due diligensprocess syftar till att i möjligaste mån underlätta välgrundade investeringsbeslut med hänsyn till långsiktig positiv avkastning. De frågor som ställs och den genomlysning som måste göras inför varje ny investering ingår i föreningens investeringsprocess.
De bolag och verksamheter som Kåpan investerar i ska ha en hög hållbarhetsprofil. Alla investeringar följs upp regelbundet på ett eller flera sätt. Det sker med olika typer av genomlysning (se avsnitt g, metoder), genom ägarmöten, dialogsamtal samt genom medverkan i styrelser. Bolag som inte lever upp till Kåpans hållbarhetskriterier avyttras direkt eller efter en viss tid om föreningens process för dialog och påverkan inte ger resultat.
k) Strategier för ägarengagemang
Kåpans ägarengagemang styrs av föreningens ägarpolicy. Ägarengagemanget varierar beroende på investering och storlek och arbetet omfattar påverkan genom dialog, röstning på årsstämmor, medverkan i valberedningar, styrelseuppdrag samt uppdrag i rådgivande kommittéer.
Kåpan bedriver påverkansdialoger som i de flesta fall sker reaktivt och i samarbete med andra investerare via ISS Pooled Engagement. Dialogerna initieras oftast av misstanke om eller bekräftade kränkningar av de internationella normer och konventioner som föreningen ställer sig bakom. Syftet med dessa dialoger är att säkerställa att bolagen hanterar bristerna och vidtar åtgärder för att liknande incidenter inte händer igen.
Ägarengagemang genom röstning på bolagsstämmor sker i de flesta fall genom att föreningen röstar via elektronisk fullmakt med hjälp av ISS ESG:s tjänst för fullmaktsröstning (proxy voting). Kåpan tar del av ISS analyser och röstningsrekommendationer utifrån en röstningspolicy med särskild hänsyn till hållbarhetsfaktorer. Föreningen gör egna bedömningar och tar egna beslut utifrån rekommendationerna och ägarpolicyn hur vi röstar.
Föreningen är ofta en liten ägare i respektive bolag vilket innebär att medverkan i styrelser och valberedningar är begränsat till ett fåtal bolag där Kåpan har en större ägarandel. I vissa av föreningens onoterade investeringar inom riskkapital och fastigheter tar föreningen ett viktigt ägaransvar genom att vara med i fondernas rådgivande kommittéer, så kallade advisory boards. I dessa kommittéer medverkar föreningen med kunskapsstöd och som rådgivande samtalspartner i diverse frågor avseende fondernas verksamhet.
l) Valt referensvärde
Produkten Kåpan traditionell försäkring följer inget enskilt referensvärde (index) för att uppnå de miljörelaterade och sociala egenskaper som produkten främjar utan arbetar med flera olika index för att uppnå bästa möjliga resultat.
Fyra hållbarhetskategorier
Disclosureförordningens upplysningskrav delas upp i olika kategorier baserat på hur hållbarhet är integrerat i investeringsprocessen för en viss produkt.
De olika kategorierna är:
- Artikel 9 i SFDR: Produkten har hållbarhet som mål)
- Artikel 8 i SFDR: Produkten främjar hållbarhet, men har det inte som överordnat mål
- Artikel 6 i SFDR: Produkten beaktar hållbarhetsrisker
- Produkten beaktar inte hållbarhet